Centrum Medyczne Krok Ku Zdrowiu

DIETETYKA

Poradnictwo żywieniowe oraz tworzenie indywidualnych planów żywieniowych

Zapewniamy profesjonalne poradnictwo żywieniowe kobiet, mężczyzn a także dzieci i młodzieży.

Dietetycy Fundacji Krok ku zdrowiu układają indywidualne plany żywieniowe, które zapewniają podaż niezbędnych składników odżywczych oraz zawierają smaczne i łatwe w przygotowaniu posiłki.

Ponadto, w trakcie trwania dietoterapii monitorują jej postępy i utrzymują stały kontakt z pacjentem.

Celem współpracy z dietetykiem jest zmiana nawyków żywieniowych, które wpływają na zachowanie zdrowia lub jego poprawy. Podstawą leczenia wielu chorób jest odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta.

Dietetyk bierze pod uwagę zarówno stan zdrowia pacjenta (choroby, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, m.in.: (biegunki, zaparcia, wzdęcia, zgaga) jego wiek (dziecko, osoba dorosła, starsza), stan fizjologiczny (ciąża) jak i preferencje żywieniowe (produkty i potrawy lubiane / nie lubiane) oraz status ekonomiczny (jadłospisy dopasowane do możliwości finansowych).

Profesjonalna pomoc w zakresie zmiany nawyków żywieniowych, jak również przygotowanie indywidualnych planów

  • w chorobach dietozależnych (cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca)
  • w terapii nadwagi i otyłości
  • w chorobach autoimmunologicznych (Hashimoto, cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów)
  • w celiakii (dieta bezglutenowa)
  • w nietolerancjach oraz alergiach pokarmowych
  • dla kobiet w ciąży oraz dla mam karmiących piersią

Analiza składu ciała

Analiza składu ciała pozwala określić nie tylko masę ciała, ale także wszystkie jej składowe, takie jak zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej, kostnej i wody. Na tej podstawie określany jest wiek metaboliczny pacjenta. Analiza składu ciała wykonywana jest podczas pierwszej wizyty oraz podczas każdej kontroli. Pozwala monitorować zmiany w organizmie spowodowane stosowaniem diety. Badanie to można wykonać także jako osobną usługę – jest to odpowiednie dla osób, które nie wymagają interwencji żywieniowej, ale chcą monitorować swoją wagę oraz zmiany zachodzące w organizmie.

Przygotowanie do badania: 
  • nie należy jeść 2–3 godziny przed badaniem
  • podczas badania stopy muszą być gołe, suche oraz nienakremowane
Przeciwwskazania: — ciąża — epilepsja (padaczka) — rozrusznik serca (lub inne metalowe implanty) 

Zakupy z dietetykiem

Dietetycy Fundacji Krok ku zdrowiu w umówionym wcześniej punkcie handlowym na terenie Rzeszowa dokonują edukacji oraz wspólnych zakupów z klientem.

Usługa przeznaczona jest dla osób, które chcą zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny. Na bieżąco analizowane są dokonywane wybory produktów spożywczych pod względem ich składu, jakości i pochodzenia.

Dietetyk zachęci do wybierania żywności nieprzetworzonej i podpowie jak przygotować z nich smaczne posiłki. Może także odnaleźć zdrowe zamienniki niezdrowej żywności. 

Szkolenia i warsztaty żywieniowe

Dietetycy Fundacji Krok ku zdrowiu oferują poradnictwo żywieniowe nie tylko dla indywidualnych pacjentów, ale również dla firm dbających o zdrowie swoich pracowników.

W sali wykładowej przychodni lub we wskazanym przez firmę miejscu przeprowadzą wykłady żywieniowe. 

Warsztaty mogą dotyczyć zarówno zasad zdrowego żywienia jak i zagadnie związanych z prowadzeniem odpowiedniej diety w określonych chorobach. 
Zamknij