Centrum Medyczne Krok Ku Zdrowiu

Odchudzanie w 7 krokach

Odchudzanie dla niektórych wydaje się z czymś na tyle niemożliwym, że nawet się tego nie podejmują. Inni próbowali się odchudzać, ale po mniej lub bardziej udanej próbie odpuścili. Jeszcze inni przez całe życie są na jakiejś diecie. Ale są też Ci, którzy odchudzanie potraktowali na poważnie i zrobili to z głową! Jak tego dokonali? Poznaj 7 kroków, które przybliżą Cię do Twojej wymarzonej sylwetki oraz poprawy zdrowia i dobrego samopoczucia.

1 krok w odchudzaniu: jedz regularnie

Jedząc w sposób nieregularny zaburzamy swój metabolizm. Doprowadzanie do stanu, gdy każdego dnia mamy bardzo duże przerwy między posiłkami (np. od śniadania o godzinie 8 do obiadu o godzinie 17) sprawia, że nasz organizm będzie chciał zabezpieczyć się przed kolejnymi okresami “głodzenia”. Prowadzi to do zmniejszenia prędkości metabolizmu. Wiele osób nie jedząc cały dzień doprowadza się do wilczego głodu i w godzinach wieczornych “nadrabia” wcześniejszy brak posiłków. W takim przypadku dostarczamy sobie energię głównie wieczorem, gdy tak naprawdę nie jesteśmy wstanie jej wszystkiej wykorzystać. Aby temu zapobiec nie zapominaj o śniadaniu, zabieraj do pracy / szkoły posiłek i nie przejadaj się w godzinach wieczornych.

2 krok w odchudzaniu: porzuć gotowe produkty, Fast-foody i słodycze

Czemu gotowe produkty są tak bardzo odradzane przez dietetyków? Są zwykle produkowane tak, aby w jak najtańszy sposób wyprodukować produkt jak najbardziej odpowiadający konsumentowi. Oznacza to, że aby wzmocnić smak dodaje się często sztuczne aromaty. Aby produkt mógł być długo przechowywany dodaje się do niego konserwanty. Do produkcji gotowej żywności używa się w najtańszego tłuszczu palmowego, niekorzystnie wpływającego na zdrowie oraz dużych ilości cukru. Mieszanka ta stanowi prawdziwe zagrożenie dla naszego zdrowia — są sprzymierzeńcami wielu chorób takich jak otyłość, cukrzyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nawet trądzik.

Korzystniej jest wybierać żywności jak najmniej przetworzoną i najlepiej samemu przygotowywać posiłki. Nie masz czasu? Możesz jadać na mieście. Zwróć uwagę na technikę jaką przyrządzono dany posiłek. Zamiast smażonych na głębokim tłuszczu mięs i frytek, produktów z panierką oraz dużej ilości sosów wybieraj mięsa i ryby gotowane lub pieczone, kasze i duże ilości warzyw.

3 krok w odchudzaniu: zacznij się ruszać

Aktywność fizyczna pomoże Ci nie tylko zgubić zbędne kilogramy, ale również poprawi Twoją kondycję, obniży ryzyko złamań, wpłynie pozytywnie na wartość ciśnienia tętniczego, poprawi nastrój. Należy jednak pamiętać, że aby odnosić korzyści z aktywności fizycznej musi być ona regularna. Po zaprzestaniu aktywności jej efekty niestety słabną. Dlatego warto, aby ruch towarzyszył nam codziennie. Wskazane jest co najmniej 5 godzin umiarkowanego wysiłku w tygodniu lub 2,5 godziny intensywnego wysiłku. Do umiarkowanych aktywności zaliczymy: dynamiczny chód, energiczny taniec, drobne prace w ogrodzie, natomiast do interaktywnej: bieg, szybki chód i szybka jazda na rowerze, pływanie, rąbanie drewna. Pamiętaj, że rodzaj uprawianego sportu powinien być dopasowany do Twoich możliwości fizycznych i stanu zdrowia. Jeżeli nie wiesz co wybrać, szczególnie gdy cierpisz na przewlekłe choroby lub bóle, w pierwszej kolejności udaj się do fizjoterapeuty.

4 krok w odchudzaniu: pij dużo wody

Nasz organizm składa się głównie z wody, a jej zawartość waha się od ok. 50% do 80% w zależności od wieku i płci. Podczas upływu lat zmniejsza się nasze odczuwanie pragnienia i zapominamy o konieczności picia. Jest to bardzo duży błąd, szczególnie, że pragnienie jest pierwszym objawem odwodnienia. Jeżeli do niego doprowadzamy albo co gorsze ignorujemy go, to pogłębiamy odwodnienie organizmu. Konsekwencji odwodnienia jest wiele, poczynając od bólu głowy, trudności z koncentracją, po bardziej niebezpieczne jak zaburzenia elektrolitowe, a nawet śmierć. Często zdarza się, że sygnał pragnienia odbieramy jako sygnał głodu, dlatego warto pić wodę regularnie, a przy pierwszym uczuciu głodu napić się wody. W ten sposób możemy również ograniczyć ilość spożywanych kalorii.

5 krok w odchudzaniu: nie nudź się

Bywają sytuacje gdy nie masz zajęcia i pojawia się ochota aby coś zjeść, pomimo że niedawno jadłeś posiłek? Mając problem z podjadaniem unikaj sytuacji “nic nie robienia”. Wyjdź na spacer, złap za książkę, posprzątaj. Skup się na czymś innym aby Twoje myśli nie krążyły ciągle wokół jedzenia. Pomoże Ci to w walce z podjadaniem.

6 krok w odchudzaniu: naucz się kontrolować stres

Stres jest bardzo silnym czynnikiem wpływającym na nasze funkcjonowanie. Chwilowy stres utrudnia nam spożywanie pokarmu, natomiast przewlekły sprawia, że jemy więcej. Gromadzące się emocje mogą być nieprawidłowo odczytywane jako głód, a “zajadanie ich” ma pomóc w rozładowaniu emocji. Jest to niestety błędne koło. Jeśli jesteś narażony na ciągły stres to albo spróbuj go wyeliminować albo przynajmniej naucz się nad nim panować. Zacznij od ćwiczeń relaksacyjnych, medytacji lub po prostu dowolnej aktywności fizycznej. Pomóc może także spotkanie ze specjalistą, którym jest psycholog. Zadbaj również o odpowiednią ilość snu.

7 krok w odchudzaniu: uwierz w siebie

Pozytywne nastawienie to połowa sukcesu. Nastawiając się z góry na niepowodzenie nigdy nie uda nam się osiągnąć swojego cel. Ponadto pamiętaj, że Twoim celem nie jest odchudzanie, a jego konkretny efekt, np. zrzucenie 10 kg. Określ swój cel i dąż do niego konsekwentnie. Nie przejmuj się jeżeli raz na jakiś czas zdarzą Ci się pewne odstępstwa od diety. Wszystko jest dla ludzi, należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru.

Podsumowanie

Aby na stałe pozbyć się nadmiaru masy ciała, poprawić swoje wyniki badań oraz samopoczucie nie trzeba katować się głodówką albo bardzo restrykcyjnymi dietami. Ważne jest aby zmienić swoje nawyki żywieniowe oraz sposób spędzania wolnego czasu. Po kilku tygodniach od zmiany diety gotowe produkty słone i słodkie, którymi dotychczas się zajadaliśmy, staną się dla nas za słone i za słodkie, przez co nie będziemy po nie sięgać. Bądź zdeterminowany i nie poddawaj się pierwszym niepowodzeniom. Całość Twoich działań wzmocni regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia ilość snu.

Jeżeli sam nie radzisz sobie z wprowadzeniem zdrowych zmian do swojego codziennego menu to udaj się do specjalisty. Dietetyk nie tylko powie Ci jakie produkty wybierać i jakich unikać, ale również dostosuje plan żywieniowy do Twojego stylu życia, pracy, obowiązków. Konsultacja dietetyczna jest szczególnie ważna u osób, które oprócz posiadania nadmiaru kilogramów, cierpią na choroby dietozależne lub inne choroby, których leczenie można wspomagać poprzez odpowiednie żywienie.