To, w jaki sposób odżywia się dziecko, może mieć kluczowe znaczenie dla jego zdrowia nie tylko w najbliższych latach, ale również w życiu dorosłym. Co więcej – już w czasie życia płodowego dochodzi do programowania naszego metabolizm. Niedobór i nadmiar pewnych składników odżywczych w diecie kobiety ciężarnej, a potem w diecie małego dziecka (do 2–5 roku życia), może skutkować poważnymi konsekwencjami w wieku dorosłym. W późniejszych latach edukacja żywieniowa pozwala na kształtowanie zdrowych nawyków oraz korygowanie nawyków niesprzyjających zdrowiu.
Edukacja żywieniowa indywidualna i grupowa
Edukację żywieniową dzieci i młodzieży można prowadzić indywidualnie oraz grupowo. Edukacja indywidualna jest skierowana przede wszystkim do dzieci z nieprawidłową masą ciała lub cierpiących na przewlekłe choroby. U dzieci zdrowych podstawę stanowi „dobry przykład” dawany przez rodziców / opiekunów oraz zdobywanie wiedzy o zdrowym odżywianiu się z rzetelnych źródeł (np. podczas zajęć z edukacji żywieniowej).
Od kiedy zacząć edukacje żywieniową?
Istotne jest aby zacząć jak najwcześniej. Im dziecko jest młodsze, tym łatwiej korygować niewłaściwe nawyki i zapobiegać ich konsekwencjom.
Posiłki spożywane przez dzieci powinny składać się z różnorodnych produktów. Należy unikać gotowych potraw i wysokoprzetworzonych produktów. Dzieci szybko akceptują słodki smak. Z tego względu nie powinniśmy dosładzać płynów i potraw oraz zbyt często pozwalać im na słodycze. Dzieci z czasem zaczynają wybierać słodycze zamiast standardowych, pełnowartościowych posiłków. W konsekwencji dziecko może przybierać dodatkowe kilogramy przy jednoczesnych niedoborach niektórych składników odżywczych.
Otyłość i nadwaga jako narastający problem.
Otyłość i nadwaga wśród dzieci jest niestety dynamicznie rosnącym zjawiskiem. Zaburzenia te wiążą się z niewłaściwym odżywianiem, nadmierną podażą energii i brakiem wystarczającej ilości aktywności fizycznej. Pamiętajmy, że dziecko z nadmierną masą ciała samo nie wyrośnie z otyłości. Potrzebne są odpowiednie zmiany w jego stylu życia.
Pomóc może edukacja żywieniowa.
Edukacja żywieniowa ma na celu zapoznanie dzieci z zasadami zdrowego żywienia. Ma zachęcić do zmian, zarówno w codziennym jadłospisie jak i zwiększeniu aktywności fizycznej. Jest to możliwe poprzez pokazanie, że zdrowe posiłki nie muszą być nudne, a wręcz przeciwnie – są urozmaicone, kolorowe i pełne różnych smaków. Mogą być nawet słodkie – tylko w naturalny sposób. Ważne jest też ukazanie korzyści jakie dziecko z nich będzie czerpać w danym momencie jego życia. To samo tyczy się aktywności fizycznej.
Nie zrzucajmy jednak całej odpowiedzialności na nauczycieli i dietetyków – każdego dnia dawajmy dobry przykład swoim dzieciom.